به گزارش آوای تبریز، پس از ماراتن نفس گیری که بیش از ۴ ماه آذربایجان شرقی را در انتخاب استاندار جدید، درگیر خود کرده بود اکنون به استان همجوار و آن سوی دریاچه اورمیه، آذربایجان غربی رسیده و گویا روزهای پایانی جمع بندی را در وزارت کشور می گذراند تا گزینههای احتمالی متعددی که دائم نُقل محافل سیاسی جاری است تبدیل به چند گزینه محدود و نهایی برای تعیین والی غرب آذربایجان گردد.
روند انتخاب استانداران باقی مانده ادامه دارد و به گفته وزیر کشور تا دو هفته آینده تکلیف استانهای باقی مانده مشخص خواهد شد اما به نظر می رسد دولت چهاردهم همچنان قصد دارد موضوع وفاق و استفاده از همه جریانات سیاسی را در انتخاب استانداران جدید را مدنظر قرار دهد که نباید در این بین، خواسته فعالان فرهنگی و اجتماعی استانهای استراتژیکی همچون آذربایجان غربی فراموش گردد که همانا توجه به توسعه استان است که توسط مدیر بومی منطقه محقق می شود.
در حقیقت، آذربایجان غربی چهارمین قطب معدنی کشور است که نباید با انتخاب یک استاندار غیربومی(!) ظرفیت عظیم آن حراج شود زیرا مطالبات و مشکلات بی شماری در سطح این استان وجود دارد که فقط یک استاندار بومی اهل آذربایجان می تواند به حل و هضم آنها بپردازد؛ از معضل بیکاری گرفته تا مشکلات واحدهای صنعتی و از مصائب دریاچه اورمیه گرفته تا توسعه بخش کشاورزی، تولید عسل، بهبود آموزش و پرورش و سلامت و غیره که بتوان رونق اقتصادی و توسعه این بخش از دیار آذربایجان را بازگرداند و به طور حتم از دست استاندار غیربومی آذربایجان که با فرهنگ و تاریخ منطقه غریبه است بر نمی آید…
بررسی اول
آذربایجان غربی در منطقه شمالغرب ایران با موقعیت جغرافیایی ممتاز خود، نقش مهمی در توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی با سایر مناطق جهان ایفا میکنند و با داشتن منابع طبیعی غنی، از جمله کشاورزی، صنعت و گردشگری، پتانسیلهای بی شماری برای توسعه پایدار در اختیار دارد اما در کنار این همه ظرفیت، یک چالش جدی در پیشرفت و توسعه این استان وجود دارد و آن، طولانی شدن فرآیند انتخاب استاندار جدید آذربایجان غربی در آغاز فعالیت دولت چهاردهم است.
این تأخیر در انتخاب استاندار جدید، نه تنها بر روند تصمیم گیریهای مدیریتی استان تأثیر منفی گذاشته، بلکه باعث ایجاد حس ناامیدی و نگرانی در میان مردم شده است.
در دنیای امروز که سرعت تغییرات و تحولات به شدت افزایش یافته و نیاز به تصمیم گیریهای سریع و مؤثر احساس میشود، هرگونه تأخیر در این روند می تواند به بروز مشکلات جدی تری منجر شود زیرا فقدان رهبری مشخص در سطوح عالی مدیریتی میتواند به عدم هماهنگی در برنامهریزیها و اجراهای پروژههای عمرانی و توسعه ای بینجامد که خود پیامدهای جبران ناپذیری برای جامعه و اقتصاد محلی به دنبال دارد.
در حقیقت، انتخاب استاندار جدید آذربایجان غربی با در نظر گرفتن انتظارات و نیازهای واقعی مردم این استان انجام شود و در این راستا، استفاده از نظرات کارشناسان می تواند به شفافتر شدن فرآیند انتخاب کمک کند اما متأسفانه به نظر میرسد این توجه به دور از صحنه تصمیم گیریها قرار دارد و نهادهای مرتبط کمتر به خواستهها و نیازهای جامعه منطقه گوش فرا می دهند که این مسئله نشان دهنده عدم ارتباط مؤثر بین مسئولان و مردم است که خود نتیجهای جز نارضایتی عمومی و بیاعتمادی مردمی در پی نخواهد داشت.
بررسی دوم
رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان غربی در این زمینه گفت: خواسته مردم این است که افراد توانمند و بومی آذربایجانی در مسئولیتها قرار گرفته و از انتخابهای غیربومی و افراد خارج از مجمع خودداری شود زیرا این تصمیمات بازتاب منفی به همراه داشته و میتواند جایگاه نمایندگی را تهدید کند.
“سید سلمان ذاکر” افزود: برخی افراد خاص به دلیل منافع شخصی و نه منافع عمومی، اقدام به ایجاد تنش و تعرض به منافع دیگران میکنند که این اقدامات باعث تشنج افکار عمومی و ایجاد نارضایتی میشود و فاقد منطق و عقلانیت است و بازتاب منفی در سطح کشور و استان دارد.
وی اضافه کرد: معتقدم دوره مدیریت غیربومی در آذربایجان غربی به سر آمده و این استان باید یک استاندار بومی و آگاه به مسائل منطقه داشته باشد.
ذاکر تاکید کرد: یک استاندار بومی که با نیازها و مشکلات این استان آشنا باشد میتواند نقش مؤثری در مدیریت آذربایجان ایفا نماید اما حضور افرادی که از دیگر مناطق و بدون شناخت کافی به این استان می آیند نه تنها تاثیر مثبتی ندارد، بلکه می تواند آسیبهایی جدی به همراه داشته باشد.
نماینده مردم اورمیه در مجلس عنوان کرد: رئیس جمهور باید در انتخاب افراد برای استانداری آذربایجان غربی دقت کافی داشته باشند و فردی با تجربه و توانمند را معرفی کند که در زمینههای مختلف از جمله مدیریت منابع طبیعی و مسائل اقتصادی این استان، دلسوزانه عمل کند.
وی تأکید کرد: در واقع، نیازمند استانداری هستیم که شاخص های لازم را داشته باشد، فردی بومی که تشنه خدمت به مردم باشد و مشکلات مناطق محروم را بشناسد و بتواند در جهت حل آنها گام بردارد.
بررسی آخر
استانداران به عنوان بالاترین مقام اجرایی دولت در هر استان از جایگاه ویژهای در نظام تدبیر، ایجاد وفاق و اولویت بندی مسائل توسعهای منطقهای برخوردارند، در حقیقت مسئله انتخاب استاندار توانمند و شایسته در آذربایجان غربی با توجه به موقعیت استراتژیک این استان و وجود ظرفیتهای بالقوه طبیعی و انسانی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وجود ۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک با سه کشور آذربایجان، ترکیه و عراق شامل ۹ گمرک و ۵ پایانه مرزی در منطقه، وجود منابع معدنی غنی و متنوع با جایگاه ششم در تعداد و جایگاه سوم از نظر تنوع معدنی، جاذبههای تاریخی و گردشگری شامل یکهزار و ۵۰۰ اثر تاریخی ثبت شده، ۱۲ اثر تاریخی و ۵۲ منطقه نمونه گردشگری، تنوع قومی و مذهبی و از همه مهمتر برخورداری از جمعیت جوان و نیروی کار متخصص، لزوم تدبیر دولت چهاردهم در انتخاب یک استاندار شایسته ، بومی، متخصص و در خور شأن مردم آذربایجان را بیش از پیش نمایان می کند.
در حقیقت، به رغم همه ظرفیتهای توسعه، امروز به اذعان نتایج پژوهشها و گزارشهای متعدد، آذربایجان غربی از نظر شاخصهای توسعه جزو مناطق کمتر توسعه یافته و غیربرخوردار کشور است لذا بی شک تعیین یک استاندار بومی و دانشمند به مسائل سیاسی منطقه، آگاه به پیشران های توسعه و عادل در توزیع امکانات با رویکرد کاهش نابرابری میتواند نقش موثری در توسعه اقتصادی و اجتماعی و کاهش چالشهای عمده این استان داشته باشد.
هنوز نظر نهایی وزارت کشور برای تصدی پُست استانداری آذربایجان غربی قطعی نشده است اما طبق معمول، بازار شایعات خوداستاندار پنداری در فضای مجازی در این زمینه به شدت داغ شده و هر بار با تایید و تکذیب های فراوان مواجه می شویم در حالی که باید منتظر ماند و دید اسکندر مومنی – وزیر جدید کشور – پای برگه کدام گزینه پیشنهادی و بومی آذربایجانی برای استانداری آذربایجان غربی را امضا می کند و تسلیم لابی های پشت پرده نمی گردد!؟
ثبت دیدگاه