به گزارش آوای تبریز، روستای صخره ای کندوان از جاذبه های طبیعی و تاریخی منحصر و بی همتای جهان است که شبیه این شگفتی طبیعت تنها در ۲ کشور آمریکا و ترکیه وجود دارد که البته بدون هر گونه پویایی و زندگی اهالی بومی در آن هستند، در حالی که زندگی عادی مردم محلی در کندوان جریان دارد و این ویژگی از مزیت های بارز و برجسته این اثر طبیعی بی مانند است.
جذابیت ها و زیبایی های تاریخی و طبیعی کندوان به حدی مستند و قابل اتکا است که در اجلاس جهانی سازمان جهانی گردشگری ملل متحد (UNWTO) در سمرقند ازبکستان، نشان بهترین روستای گردشگری جهان از ایران به این روستای صخره ای و تاریخی تعلق گرفت.
اینکه روستای کندوان برای انتخاب و معرفی روستای گردشگری در سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) از میان ۵۰۰ روستای ایران و سپس ۸۰ و در نهایت هشت روستا انتخاب شده است، نشان دهنده اهمیت، ارزش و داشته های بارز و برجسته گردشگری، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی این روستا است که باید از چنین مزیت هایی برای رونق گردشگری استان و کشور نهایت بهره برداری را به عمل آورد.
کندوان به جهت برخورداری از مزیت های یاد شده مستعد جذب گردشگران داخلی و خارجی است و متولیان صنعت گردشگری استان می توانند با تقویت زیرساخت های رفاهی و اقامتی برای افزایش رضایت مندی گردشگران گام بردارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی ثبت جهانی روستای صخره ای کندوان در سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در حاشیه بیست و پنجمین نشست مجمع عمومی این سازمان به عنوان نخستین روستای ایران در فهرست بهترین روستاهای جهانی گردشگری را موفقیتی بزرگ و مهم برای صنعت گردشگری ایران و منطقه غرب آسیا توصیف کرد و گفت: همه باید دست در دست هم داده و برای استفاده از چنین موقعیتی همراه شوند.
احمد حمزه زاده اظهار کرد: اعطای نشان افتخار بهترین روستای گردشگری به کندوان موفقیت بزرگی برای ایران اسلامی، آذربایجان شرقی و شهرستان اسکو است و این مکان تنها روستای تاریخی و منحصر به فرد ایران است که در تمام فصول سال پذیرای گردشگران خارجی است.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری بیش از ۷۰ هزار گردشگر خارجی و افزون بر یک میلیون گردشگر داخلی از کندوان بازدید کرده اند، یادآوری کرد: توسعه گردشگری خارجی یکی از اهداف ترسیم شده است و اعطای نشان سازمان جهانی گردشگری ملل متحد مسیر دسترسی به این هدف را هموار می کند.
حمزه زاده ادامه داد: این روستای گردشگری جهانی بیش از ۴۰ واحد اقامتگاه بومگردی با استانداردهای بین المللی دارد و در تمام فصول سال امکانات و تجهیزات لازم و کافی برای پذیرایی از گردشگران داخلی و خارجی را دارد.
وی با بیان اینکه روستای کندوان پیشران گردشگری کشور خواهد بود، یادآور شد: برای حصول این نتیجه باید اقدامات و برنامه های بسیار اساسی در این روستا به انجام برسد که برگزاری دوره های آموزشی برای جوامع محلی و ارایه دیدگاه ها و تلاش برای تغییر نگرش ها در اولویت برنامه های گوناگون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قرار گرفته است.
حمزه زاده با اشاره به ظرفیت و مزیت های منحصر به فرد روستای تاریخی و صخره ای کندوان، اضافه کرد: از مزایای انتخاب شدن به عنوان روستای جهانی میتوان به معرفی در سطح بینالمللی به عنوان نمونهای برجسته از یک مقصد گردشگری روستایی، ارائه گواهی امضا شده توسط دبیرکل سازمان جهانی گردشگری، دارا شدن فضایی برای تبادل تجربیات و آموزش، امکان شرکت در رویدادهای مرتبط با توسعه روستایی و گردشگری و در نهایت معرفی کشور صاحب روستا در ابعاد و زوایای مختلف گردشگری اشاره کرد.
وی با بیان اینکه روستای کندوان توانست امتیاز بالایی از تعداد ۹ شاخص اصلی سازمان جهانی گردشگری از جمله منابع فرهنگی و ترویج و حفاظت از آن، پایداری اقتصادی، محیطی، اجتماعی، ظرفیت گردشگری و توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویتبندی گردشگری و نیز امور بهداشت، ایمنی و امنیت بوده را کسب کند، گفت: چنین شاخص هایی نشان دهنده آماده بودن این روستا برای جذب حداکثری گردشگران داخلی و خارجی است.
صاحب نظر و کارشناس گردشگری آذربایجان شرقی ، با تاکید بر اینکه از ظرفیت های کندوان برای جذب گردشگران داخلی و خارجی نباید غفلت کرد، گفت: در این زمینه توجه به طبیعتگردی در موضوع گردشگری این مکان باید مورد توجه جدی مسئولان قرار بگیرد.
داوود مختاریاظهار کرد: طبیعتگردی شکلی از گردشگری با هدف لذت بردن از نواحی طبیعی و بکر بر مبنای منابع طبیعت پایه است که به سه نوع مبتنی بر ویژگیهای زمین شناسی، اکوتوریسم( طبیعت گردی) مبتنی بر حفظ ویژگیهای اجتماعی و اقتصادی و نیز گردشگری حیات وحش تقسیم میشود که تمام این عناصر در روستای کندوان وجود دارد.
وی افزود: اهمیت موضوع طبیعتگردی به قدری زیاد است که سازمانهایی چون سازمان ملل متحد و یونسکو اقدام به شناسایی ذخیره گاههای طبیعی و ژئوپارکها در صنعت گردشگری دنیا می کنند و آذربایجان شرقی نیز حرفهایی برای گفتن در این زمینه دارد که متاسفانه تاکنون چیز خاصی در این رابطه مشاهده نشده است.
مختاری با بیان اینکه ثبت روستای کندوان به عنوان یکی از روستاهای جهانی گردشگری بسیاری از مشکلات مربوط به معرفی و تبلیغات این جاذبه گردشگری کشور را رفع کرده است، گفت: مسئولان و مدیران منطقه ای باید از چنین فرصتی برای توسعه گردشگری کشور بهره برداری کنند.
وی طبیعتگردی را جزو علایق نسل جدید گردشگران در جهان دانست و افزود: سه مولفه شامل تنوع زیست شناختی، زمین شناختی و فرهنگی زیرساخت های اصلی طبیعتگردی هستند که جاذبههایی چون روستای کندوان می تواند در این عرصه نقش آفرینی کند.
مختاری ثبت جهانی روستای کندوان از سوی سازمان جهانی گردشگری را مایه افتخار و مباهات مردم با فرهنگ و تاریخساز آذربایجان دانست و اظهار کرد: روستای کندوان و آثار گردشگری و طبیعی پیرامون آن برای مردم دنیا شناخته شده است و در آیندهای نه چندان دور شاهد رونق گردشگری و حضور گردشگرانی از نقاط مختلف دنیا در این روستا خواهیم بود.
فرماندار شهرستان اسکو ، روستای تاریخی کندوان را از روستاهای شگفتانگیز ایران و جهان نامید و افزود: این روستا جلوهای از تاریخ باشکوه مردمان نجیب و پرافتخار آذربایجان است و امروز همه وظیفه داریم از این میراث ارزشمند حراست و پاسداری کنیم.
حسین فیروزی با اشاره به ظرفیت های فراوان گردشگری اسکو و در راس آن روستای کندوان، گفت: به طور متوسط سالانه افزون بر ۲ میلیون گردشگر داخلی و خارجی از این منطقه بازدید می کنند که ثبت جهانی کندوان می تواند این آمار را به طور فزاینده ای افزایش دهد.
وی یادآور شد: در کنار روستای صخره ای کندوان، برخورداری از آثار و ابنیه های تاریخی، انواع محصولات خاص کشاورزی و فرآوری شده، طبیعت زیبا و بکر دامنه های کوه سهند و آب و هوای مطبوع همراه با روستاهای هدف گردشگری مثل گونبرف (پایتخت گل محمدی) و عنصرود از جمله مزیت ها و ظرفیت های شهرستان اسکو برای جلب و جذب گردشگران از داخل و خارج کشور است.
فیروزی وجود چشمه های آب معدنی و گوارای دامنه های سهند در جوار روستای کندوان را از دیگر ظرفیت های گردشگری منطقه یاد کرد و ادامه داد: در این شهرستان سه روستای هدف گردشگری با نام های کندوان، عنصرود و گونبرف وجود دارد که همه ساله به دلیل برگزاری جشنواره های مختلف محصولات باغی و کشاورزی میزبان خیل انبوه گردشگران است.
فیروزی همکاری با دستگاه های مختلف اجرایی و نیز فعالان صنعت گرشگری بخش خصوصی را از جمله برنامه های مهم فرمانداری اسکو برای جلب و جذب گردشگران داخلی و خارجی در روستای کندوان اعلام و اظهار کرد: همکاری و تعامل نزدیک و مستمر عامل اصلی موفقیت در اجرای این برنامه های گردشگری است که می توان با گسترش آنها علاوه بر اهالی بومی کندوان، کل اقتصاد استان از آن منتفع شود.
در جریان برگزاری اجلاس جهانی سازمان جهانی گردشگری ملل متحد (UNWTO) در سمرقند ازبکستان، نشان بهترین روستای گردشگری جهان به روستای صخره ای و تاریخی کندوان در آذربایجان شرقی تعلق گرفت.
پرونده روستای کندوان پس از گزینش از بین هشت روستای داخلی و رقابت با چند مکان گردشگری از کشورهای مختلف، در نهایت در اجلاس یاد شده با حضور وزرای گردشگری جهان تصویب و نهایی شد.
روستای صخره ای کندوان به عنوان روستایی زیبا، تاریخی و گردشگری به خاطر تداوم زندگی در کران های کله قندی زیبا، هشت سال است که در نوبت ثبت جهانی در یونسکو قرار دارد و امید می رود با انتخاب بهترین روستای گردشگری جهان روند ثبت جهانی در یونسکو نیز تسهیل و تسریع شود.
روستای کندوان با کران های سنگی بکر و دست کَند و زیبایی های زندگی شبه غارنشینی از جاذبه های طبیعی و تاریخی کشورمان در آذربایجان شرقی محسوب می شود.
این روستا در ۶۲ کیلومتری تبریز مرکز آذربایجان شرقی قرار گرفته و به سبب ویژگی معماری صخره ای و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است اما بیش از هفت سال است که در نوبت ثبت جهانی شدن یونسکو قرار دارد.
خانه های این روستا که از دل صخره های کله قندی و کندویی شکل دامنه کوه سهند کنده شده است، نماد سختکوشی مردم است که با دست های خود خانه ها را ساخته اند.
به عقیده محققان قدمت وجود این صخره ها که به کران (Karaan) معروف است به هفت هزار سال پیش و قدمت زندگی در آن نیز به یکهزار و ۵۰۰ سال پیش می رسد.
روستای کندوان پانزدهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۶ به شماره ۱۸۵۷ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در انتظار ثبت جهانی است.
ثبت دیدگاه