به گزارش آوای تبریز، پروفسور شوکت شن(Pr. Dr. Şevket ŞEN) در پاسخ به پرسشهای خبرنگار که به صورت ایمیل رد و بدل شد، افزود: مقدار زیادی از بقایای فسیلی مراغه اکنون در چندین موزه بزرگ جهان از جمله در پاریس نگهداری میشود.
وی اضافه کرد: موسسهها در سراسر جهان طی سالهای اخیر و پس از یک دوره رکورد طولانی، مرحله جدیدی از تحقیقات بر روی فسیلهای مراغه را آغاز کردهاند.
وی با ابراز خرسندی از اینکه در سال ۱۳۸۷ فرصت بازدید و پژوهش در منطقه فسیلی مراغه را داشت، بیان کرد: شروع مجدد کار در مراغه در واقع اقدام بسیار مهمی است که امید به توسعه دانش ما در مورد فسیلهای این منطقه را افزایش داده است.
این دیرینهشناس مطرح در عرصه بینالمللی ادامه داد: بدیهی است که این موج تحقیقاتی جدید با سازماندهی و پشتیبانی خوب در نهایت به ایجاد اولین مرکز جامع دیرینهشناسی ایران در مراغه کمک خواهد کرد.
به گفته پروفسور «شن» مطالعات قبلی در این منطقه به صورت سیستماتیک انجام نشده و کارآمد نیست؛ بر همین اساس تحقیقات جدید برای توسعه دیرینهشناسی مهرهداران ضروری است.
وی با اشاره به اینکه تعداد فسیلهایی که طی چند سال گذشته از منطقه مراغه جمعآوری شده قابل توجه است، بیان کرد: با این وجود هنوز بسیار کمتر از فسیلهایی است که به عنوان مثال در موزههای بزرگی مانند پاریس وجود دارد.
این دیرینهشناس تصریح کرد: برای رسیدن به این هدف باید بیش از پیش در مراغه کاوش شود و همچنین بسیار مهم است که زیرساختهای اساسی و حیاتی برای مستندسازی، آمادهسازی، بازسازی و حفاظت از فسیلها فراهم شود.
پروفسور «شِن» ادامه داد: طرح پژوهشکده دیرینهشناسی مراغه که در دست ساخت است، مکانی عالی برای این منظور به شمار میرود و ما امیدواریم ساخت این مؤسسه تسریع شود و به زودی به بهرهبرداری برسد.
پژوهشگر مرکز تحقیقات دیرینهشناسی پاریس این را هم بیان کرد: نکته مهم دیگر این است که ارزش واقعی فسیلهای مراغه فقط در نمایش آنها نیست بلکه در استفاده از آنها برای تحقیق و آموزش است و داشتن موزه و نمایشگاه باکیفیت ممکن است برای گردشگری و توسعه منطقهای هم مفید باشد.
وی در پاسخ به این که چگونه میتوان از این فسیلها بهرهبرداری کرد، افزود: برای به دست آوردن ارزش بیشتر از فسیلهای مراغه، آنها باید به عنوان منبع تحقیق و آموزش مورد استفاده قرار گیرد زیرا مراغه تنها نقطه ایران محسوب میشود که فسیلهای آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
پروفسور «شن» با تاکید بر اینکه ماهیت تحقیق نیز بسیار مهم است، ابراز امیدواری کرد که نوشتهاش باعث پیشرفت کار در منطقه فسیلی مراغه شود چراکه به گفته او این منطقه از نظر علمی نه تنها برای ایران بلکه برای دنیا حائز اهمیت است.
از منطقه فسیلی مراغه به دلیل تراکم بالای فسیلها و دسترسی آسان به آنها با عنوان «بهشت دیرینهشناسان جهان» یاد میشود و مرکز ثقل این منطقه ارزشمند «دره گرگ» است.
دره گرگ و اطراف آن که با مساحت هزار و ۲۶ هکتار به عنوان اولین منطقه ملی، طبیعی و فسیلی کشورمان به ثبت رسیده است، توسط محیط زیست حفاظت میشود و بیشتر دیرینهشناسان جهان در این محدوده عکس یادگاری دارند.
پروفسور «میکائیل فورتلیوس/ Mikael Fortelius»، استاد بازنشسته دانشگاه «هلسینکی» فنلاند از جمله همین دیرینهشناسان خارجی است که طی دهه ۸۰ شمسی در دره گرگ به کاوش پرداخته است.
منطقه فسیلی مراغه همچنین به دلیل واقع شدن در مسیر مهاجرتی پستانداران دوران سوم مابین اروپا، آفریقا و آسیای شرقی از اهمیت ویژه برخوردار است.
مطالعههای داخلی زمینه را برای تاسیس مرکز دیرینهشناسی کشور فراهم کرد
دفتر موزه تاریخ طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۱۳۸۰ شمسی و با همکاری دانشگاه تبریز به مدت چهار سال حفاریهایی در منطقه مراغه انجام داد و نمونههای مختلفی از فسیل پستانداران را استخراج کرد، که هماکنون در این اداره نگهداری میشود و همین مطالعه به سرآغازی برای تاسیس مرکز دیرینهشناسی کشور در مراغه و ایجاد موزههای فسیل در سطح کشور تبدیل شد.
همچنین از سال ۱۳۸۴ تاکنون کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست کار حفاری و استخراج فسیلها را انجام داده و تعداد قابل توجهی نمونه استخراج، مطالعه و شناسایی کردهاند که پروفسور «شن» نیز از این کاوشها با عنوان مرحله جدیدی از تحقیقات بر روی فسیلهای مراغه یاد کرد.
ثبت دیدگاه