افزونه جلالی را نصب کنید. Sunday, 20 April , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 6192 تعداد نوشته های امروز : 2 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 46×
  • عشایر هَرکی غرب آذربایجان از نگاه اسناد رسمی سال ۱۳۰۶
    ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۰
    شناسه : 17001
    11
    آوای تبریز- کتاب مستند ایران آذربایجانی تدقیق راپورو جزو مستندترین کتابها راجع به اوضاع و احوال آذربایجان در اوایل دوره پهلوی می باشد. یکی از مهمترین بخش این کتاب اشاره به عشایر غرب آذربایجان دارد که هرکی ها یکی از این عشایر می باشد.
    نویسنده : توحید ملک زاده منبع : یازاکو
    پ
    پ

    به گزارش آوای تبریز، توحید ملک زاده در کانال تلگرامی خود نوشت: کتاب مستند ایران آذربایجانی تدقیق راپورو جزو مستندترین کتابها راجع به اوضاع و احوال آذربایجان در اوایل دوره پهلوی می باشد. یکی از مهمترین بخش این کتاب اشاره به عشایر غرب آذربایجان دارد که هرکی ها یکی از این عشایر می باشد. ییلاق و قشلاق این عشیره از مناطق بین النهرین عراق به کوهستانهای سرسبز و پرآب غرب آذربایجان و کوهستان دالامپر در این سند اشاره شده است.

    در تاریخ فولکلوریک آذربایجان تاخت و تاز عشایر هرکی به اورمیه در دو اصطلاح بیشتر مشهود هست.

    الف: اصطلاح « هرکی هرکی » اشاره به اوضاع بسیار قاراشمیش می باشد

    ب: « هرکی بِهنَه نی باستدی » که اشاره به تهاجمات این عشایر به منطقه بهنه /بهنق( منطقه خارج شهر ارومیه در زمانهای قدیم و امروزه یکی از مناطق شهری اورمیه می باشد». و اینک اصل گزارش:

    هرکی ها « در محالات ترگه ور- مرگه ور و دشت اورمیه ساکنند. عموماً کشاورز و دامدار هستند. در میان اینان نیز گروه جنگجو و کشاورز وجود دارد. سرزمینشان پرآب و قابل کشت بوده واربابهایشان صاحب روستاهای بزرگ و ثروتمند می باشند. اینان ناخواسته تحت نفوذ سیمیتقو هستند. طایفه های هرکی
    ۱- طـــایفه « مندان »: رئیسشان حاجی آغا در ده « ماناوای ته رگه ور» زندگی می کند.
    ۲- طایفه « سیدان »: رئیسشان کریم آغا در روستای « نه رکی »   مرگه ور ساکن است.
    ۳- بک زاده: رئیسشان «اسکندر، عبدالله ، نوری » و دیگران در محال دشت در روستاهای اختصاصیشان زندگی می کنند.

    هرکی ها تقریباً ۸۰۰ خانوارند و هر خانوار حداقل یک فرد مسلح دارد. از روسای هرکی « حاجی آغا »، و از « بک زاده  نوری » و « عبدالله » و قوم و خویشانش در حمله اخیر سیمیتقو به سبب ترس از سیمیتقو با وی همکاری کرده و علیرغم دعوت حکومت به تسلیم قبول نکرده و شکست خوردند. با اینحال دولت آنان را عفو نمود. پسران « شیخ جهانگیر» گرچه ادعای گل سرسبد بودن کردها را دارند ولی قوت و اهمیتی ندارند. قسمت مهم هرکی ها در بین النهرین در مناطق موصل و رواندیز هستند. در تابستان به این قسمت ایران و مرز ترکیه مناطق کوههای « شهیدان- به نار و دولامپیر» می روند.»

    (منبع: آذربایجان در اوایل دوره پهلوی، ترجمه دکتر توحید ملک زاده، تبریز ، انتشارات اختر چاپ دوم: ۱۳۹۹)

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.