به گزارش آوای تبریز، صادق نادری روز شنبه در نخستین جشنواره توت سفید هوراند با بیان اینکه این شهرستان، قطب تولید توت و رتبه اول استان را در تولید این محصول دارد، بر اهمیت فرآوری، بسته بندی و بازاریابی و ایجاد کارگاههای فرآوری و بسته بندی برای رقابت با بازارهای داخلی و خارجی تاکید کرد.
وی، میزان باغات میوه توت در آذربایجان شرقی را ۲۰۰ هکتار اعلام کرد و افزود: درختان توت به صورت تکی در سطح همه باغات استان وجود دارد.
وی با اشاره به انجام فعالیت نوغانداری در ۱۲۰ هکتار از باغات توت استان، اظهار کرد: از برگ درختان توت در پرورش کرم ابریشم استفاده می شود.
نادری با بیان اینکه ۷۵ درصد باغات توت استان در شهرستان هوراند قرار گرفته است، ادامه داد: هوراند با بیش از ۱۵۰ هکتار و تولید یک هزار و ۱۵۰ تن محصول، بیشترین سطح کشت و تولید توت استان را به خود اختصاص داده است که ۳۰ درصد محصول تولید شده به صورت تازه خوری، ۶۰ درصد آن به صورت خشک فرآوری و ۱۰ درصد آن به صورت دوشاب شده و روانه بازار میشود.
وی گفت: در صورت ایجاد صنایع فرآوری از جمله مراکز خشک کن میوه یا تولید سایر محصولات فرآوری شده میتوان میزان این محصول را در منطقه گسترش داد و عایدی و درآمد بالا و ارزش افزوده بیشتر برای باغداران منطقه ایجاد کرد.
وی افزود: تلاش میکنیم با شناسایی ارقام برتر سماق و تولید نهال برتر باغات اهلی این محصول را در منطقه و حتی شهرستانهای همجوار ایجاد تا ضمن ایجاد باغات جدید و صنایع فرآوری نسبت به صادرات محصولات فرآوری شده اقدام کنیم چون این محصول، برند منطقه است و انتظار داریم محل درآمدی خوبی برای بهره برداران باشد.
با هدف شناسایی این محصول، جذب گردشگر و حمایت از کشاورزان نخستین دوره جشنواره توت سفید همراه با برنامههای متنوع فرهنگی از جمله پخت نان سنتی یوخا و آش محلی، اجرای بازیهای بومی و محلی، اجرای موسیقی آشیقی و آواهای محلی و برپایی غرفههای توانمندی روستایی و عشایری در شهرستان هوراند برگزار شد.
توت درختی (در گونههای مختلف مانند توت سفید، توت سیاه و توت قرمز) از میوههای بومی و پرمصرف در بسیاری از کشورها به ویژه ایران، چین، ترکیه و هند به شمار میرود. این میوه علاوه بر مصرف تازهخوری، کاربرد گستردهای در صنایع تبدیلی، خشکباری، تهیه شیره، مربا و همچنین در پرورش کرم ابریشم دارد.
ایران با داشتن اقلیم متنوع و مناسب برای کشت انواع توت، یکی از تولیدکنندگان مهم این میوه در منطقه به شمار میرود. میزان دقیق تولید سالانه بسته به شرایط اقلیمی و گزارشهای استانی متغیر است، اما طبق آمارهای موجود سالانه بین ۸۰ تا ۱۲۰ هزار تن توت درختی در کشور تولید میشود. بیش از ۵۰ درصد از تولید این میوه به صورت تازه مصرف میشود و بقیه برای خشک کردن یا تبدیل به فرآوردههایی مانند شیره و مربا استفاده میشود.
در ایران، برخی استانها به دلیل شرایط آبوهوایی، خاک مناسب و فرهنگ باغداری، قطب تولید توت درختی محسوب میشوند. خراسان رضوی از مهمترین مناطق تولید توت سفید در ایران است. در آذربایجان شرقی شهرستانهایی مانند هوراند، مرند، شبستر و مراغه بهدلیل آبوهوای مساعد و درختان کهنسال توت، نقش مهمی در تولید توت تازه و خشک دارند. گیلان و مازندران بهویژه در مناطق جلگهای، توت سیاه و قرمز به وفور یافت میشود؛ همچنین بهدلیل ارتباط سنتی این مناطق با صنعت ابریشم، کشت توت سفید اهمیت مضاعف دارد. اصفهان و فارس نیز بهعنوان تولیدکنندگان توت خشک در مناطق خشک و نیمهخشک شناخته میشوند.
ثبت دیدگاه