افزایش شکاف در اتحاد فرا آتلانتیک
۱۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۰
شناسه : 23900
1
انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده باعث نگرانی شدید کشورهای اروپایی شده است که عمدتاً از مبارزات انتخاباتی جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا حمایت کردند. جدیدترین گفتمان سیاسی یکجانبه و مداخله جویانه ترامپ باعث افزایش تنش بین ایالات متحده و متحدان دیرینه آن در آتلانتیک شده است. مشخص نیست روابط بین آمریکا و اروپا چگونه شکل خواهد گرفت.
نویسنده : افخم ابراهیمی منبع : یازاکو
پ
پ

به گزارش آوای تبریز به نقل از دیلی صباح، امروزه شکاف ایدئولوژیک عمیق‌تری بین آمریکا و اروپا وجود دارد. دو طرف دیدگاه های متفاوتی در مورد مسائل اساسی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مانند امنیت انسانی، تغییرات آب و هوا، مسائل جنسیتی، حقوق بشر و بازار آزاد داشته اند. از آنجایی که ایالات متحده به طور فزاینده ای مداخله گر و انزواگرا شد، تغییرات آب و هوایی را تضعیف کرده و نسبت به نقض حقوق بشر بی تفاوت مانده است، اروپا شروع به تجربه مشکلات دموکراتی و سردرگمی در مسائل مختلف سیاسی کرده است.

جهان بینی مشترک بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا، به ویژه نسبت به سیاست بین المللی، به تدریج در حال از بین رفتن است. اول از همه، تصور تهدید مشترک بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا به پایان رسیده است. دولت آمریکا اعلام کرده است که از ارائه چتر امنیتی به کشورهای اروپایی دست کشیده است. ایالات متحده از کشورهای اروپایی انتظار دارد که از خود دفاع کنند و قدرت بازدارندگی خود را در برابر تهدیدهای خارجی افزایش دهند.

از یک سو، در حالی که دولت ترامپ روسیه را تهدیدی قریب الوقوع برای امنیت ملی آمریکا نمی داند، تهاجم روسیه به اوکراین نگرانی بزرگی را در میان کشورهای اروپایی ایجاد کرده است. بیشتر کشورهای اروپایی از حمله روسیه به اوکراین نگران شده اند.

از سوی دیگر، در حالی که دولت ترامپ چین را رقیب اصلی هژمونی جهانی آمریکا می‌داند، اکثر کشورهای اروپایی در تلاش برای یافتن راه‌هایی برای همکاری با چین بوده‌اند. تلاش آنها برای بهبود روابط خود با چین و دیگر قدرت های جهانی غیر غربی باعث شد که ایالات متحده به آنها یادآوری کند که هنوز تا حد زیادی به ایالات متحده وابسته هستند. اروپا مانند دوران پس از جنگ جهانی دوم بین دو ابرقدرت فشرده خواهد شد.

علاوه بر این، دیدگاه اروپایی آمریکا یکسان نیست. در حالی که برخی از کشورهای اروپایی با واشنگتن همکاری می کنند، برخی دیگر با دیدگاه سیاسی جدید آمریکا مخالف هستند و بقیه، مانند دانمارک، توسط ایالات متحده، تامین کننده امنیت طولانی مدت آنها، تهدید می شوند. تا چند هفته پیش، کشورهای اروپایی در مورد چگونگی تضمین امنیت خود بدون کمک آمریکا بحث می کردند. اکنون آنها در حال بحث در مورد چگونگی دفاع از خود در برابر ایالات متحده هستند!

تقسیم شده، ضعیف شده، تنها

معماری امنیتی و دفاعی اروپا با یکی از مهم ترین چالش ها در محیط ژئوپلیتیک اروپا پس از جنگ سرد روبرو بوده است. مطمئناً غلبه بر کاستی‌های امنیتی برای اروپا در مدت کوتاهی آسان نخواهد بود، زیرا امنیت خود را برای چندین دهه به ایالات متحده واگذار کرده است. از این رو، دیدگاه‌های سیاسی جدید آمریکا باعث ایجاد بحران عمیق سیاسی و امنیتی در اروپا شد. چند پویایی مهم وجود دارد که سیاست های امنیتی و دفاعی اروپا را تعیین می کند و همه این پویایی ها به طور مستقیم یا غیرمستقیم با سیاست های ایالات متحده مرتبط است.

اول از همه، کشورهای اروپایی توسط تامین کننده قدیمی امنیت خود تنها مانده اند. ایالات متحده به موضع سنتی یکجانبه خود قبل از جنگ جهانی دوم روی آورده، زیرا نسبت به هر نهاد چندجانبه، از جمله اتحاد ناتو که در طول دوره جنگ سرد ابزاری برای آن در نظر گرفته بود، بدبین است.

دوم اینکه که پس از تصمیم ایالات متحده برای ترک اروپا، این قاره در یک اختلاف عمیق داخلی قرار گرفت. کشورهای اروپایی فاقد یک تعریف مشترک از اتحاد یا تهدید هستند. به عنوان مثال، هیچ نقطه مشترکی بین آنها در مورد دیدگاه آنها در مورد روسیه و چین وجود ندارد. برخی کشورها مانند مجارستان روابط نزدیکی با روسیه دارند. به عبارت دیگر، کشورهای اروپایی حتی در بین خود نیز قادر به حفظ وحدت نیستند، چه رسد به اینکه اتحاد با آمریکا را حفظ کنند. شکاف های داخلی زیادی در اروپا وجود دارد.

مسئله دیگر این است که بودجه دفاعی و سرمایه گذاری های دفاعی آنها در مقایسه با آمریکا، روسیه و چین هنوز اندک است. در حالی که ایالات متحده آنها را مجبور به سرمایه گذاری بیشتر در صنایع دفاعی می کند، کشورهای اروپایی منابع مالی محدودی برای افزایش بودجه دفاعی خود برای برآورده کردن انتظارات دارند. به طور خلاصه، کشورهای اروپایی در ایجاد معماری جدید و خودمختار امنیتی و دفاعی خود در آینده نزدیک با چالش های جدی روبرو هستند.

باز ترسیم خط دفاعی

نکته مهم دیگری که مشکلات امنیتی اروپا را آشکار می کند، جنگ جاری در اوکراین است که عمدتاً توسط سیاست های ایالات متحده در قبال منطقه شعله ور شد. پس از اعتراضات میدانی با انگیزه ایالات متحده و سرنگونی دولت اوکراین طرفدار روسیه در سال ۲۰۱۴، دولت روسیه در سال ۲۰۱۴ به شبه جزیره کریمه در پاسخ به تلاش های آمریکا برای گسترش حوزه نفوذ خود علیه منافع روسیه حمله کرد. سپس دولت روسیه در سال ۲۰۲۲ حمله گسترده ای را علیه اوکراین آغاز کرد و در نهایت به برخی مناطق دیگر اوکراین حمله کرد.

امروزه کشورهای اروپایی نگران توسعه طلبی بیشتر روسیه به سمت غرب هستند. بسیاری از کشورهای اروپای مرکزی و شرقی از تهدید فزاینده روسیه هراس دارند. اروپایی ها اوکراین را به عنوان منطقه حائل بین خود و روسیه در نظرگرفته اند. مرزی که در حال حاضرا، تقریباً از بین رفته است. هیچ کس نمی داند خط دفاعی جدید اروپا کجا خواهد بود.
علاوه بر این، اگر ایالات متحده با روسیه به توافق برسد، کشورهای اروپایی در موقعیت آسیب پذیرتری باقی خواهند ماند. این قاره توسط ایالات متحده در غرب و فدراسیون روسیه در شرق محاصره شده است. دیگر جایی برای اروپا باقی نمانده است که راهبردهای جهانی خود را ادعا کند و امنیت خود را تضمین کند.

تا همین اواخر، اروپا از پشتوانه قوی، از جانب آمریکا برخوردار بود، امروزه این قاره در دو جبهه متفاوت از غرب و شرق با تهدیداتی مواجه است و این چالش جدی با چالش های قبلی قابل مقایسه نیست. هرچه تهدیدات قاره اروپا قریب الوقوع تر باشد، غلبه بر چالش ها و حفظ وحدت آن دشوارتر خواهد بود. بی شک تنها زمان است که نتیجه نهایی را به ما نشان خواهد داد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.