یادداشت تحلیلی – یحیی داوودی
بیش از یکسال از فعالیت دولت انقلابی و مردمی آیتا… دکتر رئیسی گذشت؛ یکسالی که نشان داد یک دولت تا چه اندازه میتواند با تکیه بر توان ملی و حمایت مردمی، مدیریت جهادی و حرکت مدبّرانه نسبت به حل مشکلات، اصلاح نارساییها و خدمت بیمنت به مردم در حوزههای مختلف اقدام کند. بازسازی ساختار و پویایی نهاد دولت، آغاز اصلاح نظام اقتصادی یارانهای کشور، واکسیناسیون گسترده در مقابل کرونا، ارتباطات مردمی در سفرهای استانی، گسترش ارتباطات بینالمللی و دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و… همه و همه نشانگر عزم جهادی و مدیریت انقلابی دولت آیتا… دکتر رئیسی است.
در استان آذربایجان شرقی نیز به تبع دولت انقلابی، در ۱۰ ماه گذشته فضای کار و خدمت و گشایش در حوزههای اقتصادی، سیاسی، صنعتی و… آغاز شده است. از جمله مهمترین این حوزهها بخش ارتباطات بینالمللی و دیپلماسی آذربایجانشرقی بهعنوان استان مرزی با کشورهای همسایه است.
تأمل در رایزنیهای گسترده عابدین خرم، استاندار آذربایجانشرقی با سفرای ایران در کشورهای منطقه و همسایه و همچنین سفر سفرای آن کشورها در ایران، نشان میدهد که وی برای بهرهگیری از این ظرفیت مغفول مانده در راستای پیشبرد اولویتهای دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی، عزم جدید دارد.
تمرکز بر “دیپلماسی متوازن”، “چندجانبهگرایی اقتصادی” و تقویت “سیاست همسایگی” و توسعه روابط دوجانبه و چندجانبه با ۱۵ همسایه جمهوری اسلامی ایران جزو رئوس برنامههای اعلامی دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی بوده و اهمیت تلاش های وسیع نماینده عالی دولت در آذربایجان شرقی و تیم مدیریتی وی برای عملیاتی کردن دیپلماسی اقتصادی و توسعه روابط با همسایگان بر بستر موقعیت جغرافیایی راهبردی این منطقه را باید در این فضا تحلیل و تفسیر کرد.
از سوی دیگر ظرفیتهای کمنظیر آذربایجان شرقی در ابعاد مختلف همچون صادرات بیش از ۳ میلیارد دلاری سالیانه، موقعیت جغرافیایی منحصربهفرد آذربایجانشرقی بهعنوان دروازه دسترسی کشورمان به اروپا و اوراسیا و فعالیت پایانه های مرزی جلفا و نوردوز و تلاش برای بازگشایی گمرک خداآفرین در مجاورت اراضی آزاد شده جمهوری آذربایجان، ضرورت بهرهگیری از آنها برای کمک به تحقق دیپلماسی اقتصادی و توسعه مناسبات همسایگی را مضاعف میکند.
ثبت دیدگاه