به گزارش آوای تبریز، کم آبی و مشکلات زیست محیطی ۲ عامل مهم در آسیب به جوامع انسانی و طبیعی در دنیا بشمار می رود که با کاهش بارندگی ها و افزایش دما موجب مهاجرت جانداران و از بین رفتن محیط طبیعی می شود و وضعیت تالاب ها به عنوان یکی از اکوسیستم های طبیعی در این فرآیند به خطر می افتد.
کاهش منابع آبی و بارندگی در ۲ تالاب مهم «قوری گل» بستان آباد و «قره قشلاق» بناب در آذربایجان شرقی موجب کاهش سطح تراز و حجم آب این تالاب ها شده که به گونه های جانوری و گیاهی منطقه فشار وارد کرده و آسیب رسانده است که پیش از این در خصوص تالاب بین المللی قوری گل گزارشی منتشر شد.
تالاب قره قشلاق هم که در شهرستان بناب واقع شده و در حوضه دریاچه ارومیه قرار گرفته است به رغم اینکه حجم آب آن امسال نسبت به پارسال کاهش نداشته اما نسبت به متوسط دراز مدت و سال های گذشته کاهش محسوسی را نشان می دهد طوری که زندگی گونه های جانوری و گیاهی منطقه را به خطر انداخته است.
۱۷۸ گونه جانوری در اطراف این تالاب زیست می کنند و قره قشلاق سفره آبی خود را برای حمایت از ادامه حضور این گونه ها در منطقه گسترده است هر چند که حجم آب این تالاب در ۲ دهه گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
قره قشلاق زیستگاه ۱۵۳ گونه پرندگان
مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی روز چهارشنبه در این خصوص گفت: علاوه بر جاذبه های طبیعی بکر و دست نخورده، این تالاب ۹ ماه از سال محل زندگی انواع پرندگان، بخصوص گونه نادر میش مرغ بزرگترین پرنده جهان است.
محمدحسین حسن زاده اظهار کرد: ۱۵۳ گونه پرنده در این تالاب زیست می کنند که غاز خاکستری از یکی دیگر گونه های مهم پرندگان است که البته جزو گونه های مهاجر بوده از اواخر زمستان و فصل بهار بسته به شرایط دمایی در این تالاب زندگی می کنند که امسال تا دسته ۷۰ تایی نیز از این گونه ها مشاهده است.
وی افزود: گونه شاخص غاز پیشانی سفید، خروس کوهی دشتی، حواصیل، انواع اردک سر حنایی، باکلا، کشیم، سنقر تالابی، بوتیمار و غیره از دیگر گونه های پرندگان تالاب قره قشلاق بناب است.
وی همچنین گفت: میزان آب این تالاب نیز تابع جریان آب رودخانه ها و از سه منبع مردق چای، زرینه رود و صوفی چای تامین می شود و اکنون مقدار آب موجود تالاب مشابه سال گذشته است.
۲.۵ میلیون مترمکعب حجم آب کنونی تالاب قره قشلاق
رئیس اداره حفاظت و احیا تالاب ها نیز اظهار کرد: ۶۵ درصد آب تالاب قره قشلاق از زرینه رود تامین می شود و اکنون حدود ۲.۵ میلیون متر مکعب آب دارد.
یدالله آذرهوا ادامه داد: اکنون به علت خشکسالی ورودی آب تالاب مناسب نبوده ولی حجم آب مشابه سال گذشته است البته حجم آب قره قشلاق در ۲ زیستگاه «قوام شامی»، «شط مناف» و زهکش ها جمع می شود و به لحاظ مخزن آبی حالت کانال دارد.
وی یادآور شد: حقابه این تالاب ۶۴ میلیون مترمکعب است که در صورت دریافت ۶۵درصد آن از زرینه رود تامین می شود، اقدامات مربوط به قرق نیز چون جزو حوضه دریاچه ارومیه بوده در حاشیه این دریاچه موجب شده که مکان های مستعد شوره زار تثبیت شود و با باد غبار و نمک آن جا به جا نشود.
وی همچنین گفت: ۲۵۰ گونه گیاهی، ۱۵۳ گونه پرنده، ۱۶ گونه پستاندار، ۶ گونه خزنده، ۴۰ گونه ماهی و سه گونه دوزیست در تالاب قره قشلاق بناب زیست می کنند که شنگ از گونه های حفاظتی و حمایتی و گونه گربه پالاس به عنوان گونه در معرض خطر در زیستگاه های این منطقه زندگی می کنند و برای حفاظت از گونه های تالاب ۲ پاسگاه حفاظتی قره قشلاق و آق داش بنام روستاهای محل افتتاح شده است.
وی همچنین گفت: دستگاه های متولی که شاهد آب حداقلی ورودی به قره قشلاق هستند در فصل غیرزراعی آب به سمت تالاب هدایت شود.
تالاب قره قشلاق که در ۱۳ کیلومتری شهرستان بناب واقع شده است به دلیل شرایط خاص آب و هوایی یکی از مناطق بسیار مهم دارای گونه های مختلف جانوری و گیاهی است که شرایط آبی نامطلوب آن می تواند زندگی گونه های مزبور را با خطرات جدی مواجه کند.
این تالاب که از آن به عنوان عروس تالاب های شمال غرب ایران نام برده می شود، ۴۰ هزار هکتار وسعت دارد که از جمله تالاب های غیر دریاچه ای جهان به شمار رفته و تنها عامل حیات آن ورود آب از رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه و در سطح پایین تر بارش های فصلی می باشد که حشکسالی های اخیر هر دوی این منابع تغذیه تالاب را با کاهش مواجه کرده است.
ثبت دیدگاه